Stela Vesa: Atingerea muzelor

8 mart.

Photo 1

© Stela Vesa

De 8 martie, m-am gîndit să  fac doamnelor și domnișoarelor educate și inteligente care îmi fac plăcerea să citească acest blog, adică tuturor, un dar. Un dar, chiar virtual fiind, de mai mare dragul: un buchet proaspăt de culori de la expoziția unei pictorițe, Stela Vesa, a cărei mitologie este populată predominant de femei elegante și rafinate.

Photo 2© Stela Vesa

Artista româncă, descendentă din Matisse, Chagall și Picasso, dar care ni-l evocă și pe Ion Țuculescu din „Autoportret cu frunză”, sau pe Ștefan Luchian din „Două fete”, a fost invitată să expună 33 de tablouri la Palatul Națiunilor din Geneva, sub stelele Delegației permanente a Consiliului Europei, de Ziua internațională a femeii.

Expoziția va fi vernisată în timpul sesiunii Consiliului Drepturilor Omului și va fi deschisă până sfârșitul marelui areopag diplomatic, la 28 martie 2014. E mai curând o veste bună, nu-i așa?

FLAUTISTA50x60cm mare

© Stela Vesa

În intenția organizatorilor, avem de-a face nu doar cu un eveniment artistic, ci și cu unul politico-diplomatic. Expoziția se numește „Atingerea muzelor” (The Touch of Muses) și în afară de generozitatea regalului de culoare și senzația intensă a bucuriei de a trăi, mai are vocația de a pleda pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei pentru combaterea violenței împotriva femeii.

Cum ar spune poporul, dacă ar fi consultat, nu prin plebiscit, ci printr-un proverb, pe o femeie să nu o atingi nici cu o floare! Lumea paradisiacă a Stelei Vesa miroase însă a flori și a fructe proaspete.

Photo 4

© Stela Vesa

Atingerea muzelor Stelei Vesa este eterică, parfumată, tonifiantă, dezirabilă. Făpturi de vis, ele își declamă feminitatea și frumusețea cu discreție, pudoare și sensibilitate.

În contrast cu violențele de limbă și atitudine ale societății contemporane, romantismul pe care îl degajă picturile Stelei Vesa poate părea exagerat, din altă lume. Parcă văd grimasele blazate ale voluntarilor din luptele cotidiene pentru triumful convingerilor politice personale și de gașcă, pentru care o privire feciorelnică asupra unei opere de artă poate trece drept act de frivolitate nedemn de impetuozitatea masculină a atacurilor la persoană.(1)

Și totuși, nădăjduiesc că o scăpare de romantism și o evadare vremelnică în universul oniric al muzelor doamnei Vesa nu va răni pe nimeni.

Da, recunosc, ele vin din altă lume.

Photo 5

© Stela Vesa

Imaginea de mai sus, o reprezentare alegorică a diversității, a egalității între tenuri, a aspirației utopice spre armonie interrasială, a fost aleasă pentru afișul evenimentului.

ONU și Consiliul Europei oferă comunității diplomatice din Geneva o explozie bine temperată de culori născute din penelul unui mare artist român, care va încălzi timp de trei săptămâni vestibulul auster al Palatului Națiunilor. Să ne bucurăm așadar și să mulțumim grațioaselor muze și creatoarei lor!

Inter arma silent musae, spuneau bunii noștri romani. Iată însă că, deși trăim în perpetuu zăngănit de arme, muzele nu vor să tacă.

La mulți ani, muzelor!

_____________

(1) Am fost impresionat zilele trecute de vitejia irepresibilă a unor comentatori din tranșeele online, care păreau a fi plecat deja pe front, deși războiul Crimeii nici nu începuse. Pui de lei, încercați adesea de profunde dubii metafizice dacă să ducă sau nu gunoiul la ghenă, nu au avut ezitări în a face tot depinde de alții pentru a readuce pacea la granițe.

Reclame

9 răspunsuri to “Stela Vesa: Atingerea muzelor”

 1. george tzipoia 8 martie 2014 la 8:00 #

  FELICITARI PENTRU PREZENTAREA EXPOZITIEI !
  Exceptional text.
  Victoria & George Tzipoia

  Date: Sat, 8 Mar 2014 06:45:05 +0000
  To: gtzipoia@hotmail.com

  • Petru Dumitriu 8 martie 2014 la 12:17 #

   Textul este doar un pretext pentru a prezenta un artist român. Picturile doamnei Vesa știu să spună mai multe decât aș putea eu.

   Este dureros că personaje mai mult decât dubioase ocupă fără temei scena publică și majoritatea spectatorilor cred că asta este România.

 2. nicolae mares 8 martie 2014 la 9:05 #

  ….. ma bucur nespus de mult ca panzele pline de poezie si romanitate sunt prezentate comunitatii internationale de la Geneva, gratie initiativei dlui Petru Dumitriu, un distins diplomat si Om de bine.
  nici nu se putea ceva mai frumos si mai original sub cupola palatului onu la inceput de primavara.
  fie ca privitorilor sa li se incalzeasca ochii sub luminile datatoare incredere si de speranta ale Doamnei Stela Vesa, artist universal.

  • Petru Dumitriu 8 martie 2014 la 12:06 #

   Bine ați venit la noi, domnule Mareș și mulțumesc pentru încurajări. Imi place foarte mult noțiunea de „artist universal”, mai ales că dorința mea este mai modestă, adică de a demonstra europeanitatea românilor, în ciuda împrejurărilor potrivnice. Dar cred că avem și o explicație mai presus de universaliate: ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place.

 3. Marian Dinu 8 martie 2014 la 15:02 #

  Tandru articol ! TE iubesc femeile ! Bine scris !   Marian

  • Petru Dumitriu 8 martie 2014 la 18:52 #

   Marian, ce spui tu îmi aduce aminte ….din copilărie…

   „Măi Ioane, dragi ți-s fetele?
   – Dragi !
   – Dar tu lor ?
   – Si ele mie!.”

 4. IORDACHE DOINA 13 martie 2014 la 21:24 #

  Un cadou special de la o persoana foarte speciala !
  Multumesc foarte mult.
  Doina

  _____

 5. Mirela 21 martie 2014 la 14:10 #

  Lucrarile doamnei Stela Vesa imi plac nespus de mult.
  Si cred ca autoarea seamana cu doamnele din tablouri: solare, frumoase, colorate, o explozie de viata.
  Iar faceti un lucru minunat!

  • Petru Dumitriu 21 martie 2014 la 15:34 #

   Da, expoziția are un succes deosebit. Oamenii vin la reuniuni și la intrarea în clădire sunt întâmpinați de femeile frumoase și culorile generoase din tablouri. Si se pozează toți cu … muzele. Nu cred că a mai fost o expoziție atât de vizitată după vernisajul oficial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: